Каталог товаров

Чи вбиває уф-випромінення короновірус?

Наразі існує багато суперечок, стосовно найбільш ефективних засобів профілактики та уповільнення розповсюдження короновірусної інфекції. Вчені усіх континентів щодня експериментують, та пропонують нові, чи забуті старі методи, такі, наприклад, як носіння маски, дезинфекція рук розчинами із метанолом, їсти часник та інше.

Але вже багато років провідним засобом у лабораторіях та медичних закладах був та є засіб обеззараження уф-випроміненням.

Чи є цей засіб ефективним проти короновірусу. Чи можна його використовувати у приміщеннях, де присутні люди чи діти, таких, наприклад, як учбові класи?

Спробуємо з’ясувати.

Провідний фахівець ФГБУ "Науково-дослідний інститут епідеміології та мікробіології ім. Г.П. Сомова" Галина Компанець дала коментарій, стосовно ефективності бактерицидних світильників.

"У вірусології відомо давно, що ультрафіолет згубно впливає на віруси, в тому числі оболонкові - такі, яким є коронавірус. Він діє на клітинну стінку, оболонку вірусу. Відомо, що на світлі, який містить ультрафіолет, віруси гинуть досить швидко. При впливі ультрафіолету вони теж гинуть швидко. Це використовується як метод дезінфекції в лабораторіях, в тому числі тих, де працюють з особливо небезпечними вірусами, також в медустановах і для обробки поверхонь в боксах біологічної безпеки ", - сказала вона.

Фахівці Колумбійського університету також вирішили перевірити ефективність впливу світла далекого УФ-діапазону на коронавірус, вони розпорошили в приміщенні два поширених типу коронавіруса назустріч УФ-лампі. Потім вони зробили перевірку на наявність в повітрі живих вірусів. З'ясувалося, що вплив променів пережило менше 0,1% вірусів. (Наведено за матеріалами статті у виданні Science Daily).

Як же діє ультрафіолет?

У найбільш поширених лампах низького тиску майже весь спектр випромінювання доводиться на довжину хвилі 253,7 нм, що добре узгоджується з піком кривої бактерицидної ефективності (тобто ефективності поглинання ультрафіолету молекулами ДНК). Цей пік знаходиться в районі довжини хвилі випромінювання дорівнює 265 нм , яке має найбільший вплив на ДНК. Бактерицидне УФ-випромінювання на цих довжинах хвиль викликає дімерізацію тиміну в молекулах ДНК. Накопичення таких змін в ДНК мікроорганізмів призводить до уповільнення темпів їх розмноження і вимирання. Ультрафіолетові лампи з антибактеріальним ефектом в основному використовуються в таких пристроях, як бактерицидні опромінювачі і бактерицидні рециркулятори. (Викіпедія)

Чи безпечно для людини?

- По-перше, не варто вибирати лампу по упаковці, покладаючись на яскраві зображення або привабливі написи типу "Вбиває 99,9% вірусів і бактерій" і "Чи безпечно на 100%". Перш за все звертайте увагу на технічні параметри. Довжина хвилі випромінювання у бактерицидної лампи повинна знаходитися в діапазоні 205-315 нанометрів. Більш довгохвильова частина спектру (> 315 нм), як у популярних ультрафіолетових ліхтариків і ламп для знезараження в соляріях, в боротьбі з вірусами марна.

По-друге, на упаковці або самому приладі обов'язково має бути присутня спеціальне маркування (значок UVC), а можливо, і застережливий текст про те, що виріб не призначений для освітлення. Адже мова йде про випромінювання, яке не тільки руйнує патогенні мікроорганізми, а й несе загрозу всьому живому, а також деяким фарбам, тканин і матеріалів.

Безозонові бактерицидні лампи можуть застосовуватися в конструкціях різних типів.

Рециркулятори з закритим корпусом можна включати в присутності людини, тварин і рослин. Але із обережністю, слід уважно читати рекомендації по використанню. З відкритим - неможливо. Перш, ніж умикати, треба виходити із приміщення. Зате опромінювачі відкритого типу ефективніше, вони знезараджують не тільки повітря, а й поверхні.