Каталог товарів

Як не помилитися у виборі кабелю

Для багатьох, букви і цифри в позначенні кабелю виступають свого роду секретним кодом, зрозуміти який дано не кожному. Насправді, кожен символ має своє значення. Знаючи його, можна перед тим, як купити кабель, чітко визначити його тип і основні характеристики.

Позначення кабелю

Букви використовуються для позначення матеріалу ізоляції і жили. Також вони вказують на область застосування кабелю, конструкційні особливості. Вони йдуть в строго визначеному порядку. Цифри вказують на жили. Літерний код включає в себе чотири основні позначення, які потрібно враховувати перед тим, як купити силовий кабель.

Буває і так, що кількість букв більше чотирьох. Це характерно для досить специфічних видів продукції, які рідко зустрічаються в повсякденному використанні.

Перша літера вказує на матеріал, що використовувався при виготовленні жили. Якщо це мідь, то буква відсутня, якщо алюміній, то відповідно буква А. Наприклад це може бути ВВгнг і АВВГнг.

Друга літера - це вже покажник на область, в якій можливе застосування дроту. Якщо буква відсутня, значить це силовий провід. Для інших виробів використовується таке позначення: К - контрольний, Ш - інсталяційний, М - монтажний.

Звернути увагу слід і на третю букву в позначенні. Вона вказує на тип ізоляції. Тут буває багато позначень, тому докладніше розберемо їх в таблиці нижче: :

Четверта буква вказує на конструктивні особливості кабелю. Він може бути гнучким (Г), броньованим круглої дротом (К) або стрічками (Б). Крім зазначених позначень, існують і додаткові. Їх легко виявити: пишуться прописними буквами і знаходяться в самому кінці "коду".

Розібратися з цифрами набагато простіше. Перша свідчить про кількість жив, друга про їх перетині. Наприклад, якщо купити АВВГ 3 6, то "3" - це кількість жил, а "6" вказує на те, що перетин кожної жили становить 6 мм2.

На ринку можна зустріти кабельно-провідникові вироби і з більш складною цифровою маркіровкою. Розберемо на реальному прикладі: КГ 3 6 + 1 4. Такий кабель має 3 основні жили, перетин кожної 6 мм2 і ще одну додаткову жилу, з перетином 4 мм2. Вона виконує функцію заземлення.

Основні види кабелів

Якщо розбирати кабелі іноземного виробництва, то для них характерна зовсім інше маркування, яка не має нічого спільного зі стандартами ГОСТ. При цьому ціна кабелю ПВС в Україні набагато нижче в порівнянні із закордонною продукцією. Це досить легко пояснити: основна сировина, а саме мідь, алюміній і полімери виробляють саме у нас.

При монтажі в побутових умовах, як правило, використовується кілька основних різновидів кабелів і проводів. Далі розглянемо їх детально. Перед покупкою кабельно-провідникових виробів, слід ознайомитися з усіма характеристиками і нюансами експлуатації.

Силові кабелі

Цей вид кабельно-провідникових виробів один з найпоширеніших. Найчастіше використовується кабель ВВГ і його різні модифікації. Кількість жил варіюється і становить від 1 до 5. Купити ВВГ кабель для використання в домашніх умовах слід з перетином 1,5-6 мм 2. Застосовується кабель також в промислових умовах.

ВВГ кабель представлений в дуже великій різноманітності: Контрольні ВВГнг, КГ, КГнг і інші. Перед покупкою кабелю, слід враховувати, що кожна модифікація має певний радіусом вигину. ВВГ кабель стійкий до впливу навколишнього середовища.

Підбирати кабель слід з урахуванням планових умов експлуатації. Кожна модифікація має свої особливості, які зачіпають допускаються місця прокладки, радіус вигину, стійкість до впливу сонячних променів, вологи, зовнішніх факторів. Грає роль також кількість і перетин жил. Всі ці фактори безпосередньо впливають на довговічність і надійність виконаних електромонтажних робіт.

Де замовити кабель?

Ціна кабелю від Одескабель встановлена ​​в допустимих межах. Окремим перевагою виступає те, що в каталозі представлено дуже велика різноманітність кабельно-провідникових виробів. За рахунок цього є можливість підібрати кабель потрібного типу, а також з необхідною кількістю і перетином жив. З усіх питань можна легко проконсультуватися з менеджером.

Прайс Одескабель вказано в каталозі під кожною позицією. Також там присутній короткий опис, основні технічні характеристики і фото виробів. Таким чином, ймовірність помилитися у виборі кабелю зводиться до нуля.

Вся продукція оригінальна і поставляється безпосередньо від виробників. Висока якість і тривалий експлуатаційні термін виробів гарантується. Тому, якщо є потреба в покупці кабелю, Одескабель готовий запропонувати найвигідніші умови.