Каталог товарів

Як розрахувати довжину кабелю. Калькулятори

Без електричного кабелю неможливо створити енергоживле структуру. Якщо є необхідність у проведенні нової проводки або заміні старої, потрібно попередньо провести необхідні розрахунки. Це виступає запорукою безпеки.

Сумні наслідки можуть виникнути через занадто високого навантаження на кабель при недостатній потужності. В такому випадку відбувається нагрів металевої частини кабелю, через що ізоляція починає плавитися і виникає ризик короткого замикання і загоряння. Для того, щоб запобігти таким ситуаціям, необхідно правильно розрахувати потужність перетину кабелю.

Правильний розрахунок навантаження по формулі

Кожне перетин проводів має свою допустиму струмовий навантаження. Наприклад, якщо потрібен кабель для підключення лампочки, навантаження на провід буде порівнянна з її потужністю споживання. Цей показник вже залежить від різновиду приладу - 100 Вт, 20 Вт, 6 Вт і т.д.

Як показує практика, від домашньої мережі харчується не тільки лампочка, а й ціла мережа побутових приладів. Для того, щоб визначити навантаження на провід і правильно підібрати переріз кабелю, потрібно знати кількість споживаної електроенергії при їх підключенні. З цією метою слід вивчити дані з таблиці, представленої нижче.

Потрібно пам'ятати, що цифри, зазначені в таблиці, усереднені. Залежно від моделі, цифри і показники варіюються. За допомогою таблиці можна дізнатися уявлення про навантаження кабелю при підключенні приладів до мережі. Розраховуючи перетин проводів по потужності, обов'язково потрібно орієнтуватися на ці дані. Це дозволить уникнути неприємних наслідків в подальшому.

Приблизний витрата електроенергії на годину становить від 10900 до 11350 Вт. Орієнтуватися слід на більше значення. Наприклад, як базову цифру візьмемо 12 000 Вт. Для того, щоб розрахувати силу струму, використовуємо спеціальну формулу:

Раніше розрахунок перетину кабелю по потужності і довжині виконували за допомогою спеціальних таблиць. Вони актуальні і на сьогоднішній день через точності даних і відповідності стандартам ГОСТ. Але, використовувати її сьогодні зовсім необов'язково. Існують і інші, більш сучасні способи виконання розрахунків.

Сучасні методи розрахунку перетину дроту

Щоб швидко і легко виконати всі розрахунки, передбачений спеціальний калькулятор перетину кабелю. Досить тільки знати ввідні дані. Орієнтуючись на них можна підібрати оптимальний перетин кабелів для однофазної або трифазної мережі.

Кабельний калькулятор використовує спеціальні алгоритми і формули, ґрунтується на конкретних математичних значеннях. Як тільки будуть введені точні дані, у віконці буде вказано готовий результат, зрозумілий для звичайних користувачів. При розрахунку враховується відразу кілька параметрів:

  • з якого матеріалу виконаний провідник;
  • його максимальна потужність;
  • допустиме і поточна напруга;
  • спосіб прокладки;
  • довжина кабеля.

Таким чином, можна отримати максимально достовірні дані.

Онлайн розрахунки перетину кабелю

Використовуючи калькулятор кабелю онлайн, можна бути підібрати провідник. Більше не потрібно ніяких таблиць і формул - програма на основі зазначених вступних даних виконує всі необхідні розрахунки самостійно. У калькуляторі є можливість вибрати необхідні параметри. Це може бути струм, довжина, діаметр, напруга і тд.

Калькулятор електроенергії також представлений у вільному доступі - щоб їх знайти необхідно тільки скористатися інтернет-пошуком. Використовуючи калькулятор, можна правильно розрахувати споживану потужність. В тому числі, вдасться правильно підібрати ряд важливих параметрів.

Переріз проводу

Звернути увагу слід на його нагрівання і втрати напруги. Потрібно враховувати нормальне і екстрене стан проводу. Завжди є ризик нерівномірного розподілу навантаження, що призводить до підвищеного опору і навантаженні. Через це є ризик пошкодження як ізоляції, так і з'єднання.

В цьому аспекті буде корисно використовувати таблицю перетину проводів. При правильному підборі кабелю, можна бути впевненим у надійній ізоляції і щільному контакті. Більш того, ризик виникнення аварійної ситуації повністю виключений.

Здатність навантаження проводу

Перетин дроту і навантаження - це два параметри, які тісно між собою пов'язані. У кожного проводу в залежності від його перетину максимально допустиме навантаження варіюється. Тому, вибираючи і розраховуючи перетину кабелю, в першу чергу, слід звернути увагу на його діаметр.

Отримана в результатах розрахунків перетину по діаметру величина округляється до цілого числа. Якщо використовується багатожильний провід, то спочатку виконуються всі необхідні розрахунки однієї зволікання, а далі отримане значення множиться на їх загальну кількість.

Можливі втрати

Виконуючи розрахунок перетину кабелю, потрібно звернути запас перетину і довжину провідника. Якщо виконувати розрахунки за допомогою калькулятора, то відсоток можливих втрат встановлюється самостійно. Якщо розрахунки виконуються за допомогою таблиці, то це значення потрібно вказувати самому.

Не грає роль обраний спосіб проведення розрахунків: буде це традиційно за таблицями або за допомогою спеціальних калькуляторів онлайн, цей момент не можна обійти стороною. Правильно підібране перетин, потужність, діаметр, довжина і інші важливі параметри кабелю безпосередньо впливають на повноцінну експлуатацію.

Провівши необхідні розрахунки, кожен зможе професійно прокласти проводку в домашніх умовах. За допомогою онлайн калькулятора додатково можна підібрати необхідні електроматеріали.

Якщо всі розрахунки будуть виконані правильно, можна бути впевненим в тому, що ніяких аварійних ситуацій і сумних наслідків не виникне. Тому перед тим, як купувати кабель від заводу Одескабель, проведіть всі необхідні розрахунки. З цим питанням при необхідності також можна звернутися до менеджера-консультанта.

Калькулятор розрахунку перетину кабелю

Показати додаткові параметри
   
Результат