Каталог товарів

Сезон ремонтів відкритий. Техніка безпеки для електрика

Ні для кого не секрет, що електрика несе велику небезпеку для життя людини. Електричний струм не можна побачити чи почути. Йдеться про те, що енергія через струм протікає в електропроводці - саме з ним доводиться взаємодіяти найчастіше. Але навіть з урахуванням цієї непомітності, електрик відповідає за роботу приладів, освітлення та обігрів. Ця енергія дуже швидко може перетворитися на руйнівну і навіть смертельну.

Небезпека електрики для людини

Є кілька причин, чому людині варто побоюватися контакту зі струмом:

  • Уражаються тканини організму.
  • На нервову систему виявляється негативний вплив.

Нервові сигнали, а саме їх механізм передачі в своїй основі мають електрохімічну природу. Якщо говорити іншими словами, то людина володіє власною електрикою. В тому числі, якщо організм людини стикається чи знаходиться під напругою провідника, реакція виникає як ніби від сигналу власної нервової системи. Але при цьому її потужність в кілька разів вище. Через це вхідний сигнал, що надходить від провідника перекриває команди організму.

У електриків, що прокладають силовий кабель і інші типи проводів, є золоте правило: до оголених провідників торкатися тільки тильною стороною долоні. При цьому, при відчутті удару електрики, кисть потрібно якомога швидше стиснути в кулак. Тим самим кінцівку буде відштовхнутися від контакту.

Чому варто побоюватися електрики?

Якщо безпосередньо зіткнутися з особливо сильним впливом струму, є ризик вивихів, розривів зв'язок і навіть переломів кісток. Це відбувається через потужні м'язових скорочень. Для людини небезпеку несе струм від 25 В. В цьому випадку потрібно чітко розуміти різницю між напругою і силою струму. Саме остання має найбільшу небезпеку.

Якщо струм не зачепить серце, а таке цілком можливо, то його вплив може мати наслідки для дихальних м'язів. Механічне ураження тканин по впливу може бути двох типів:

Фізичне. Йдеться про теплове ураження. Додатково грає роль опір провідникаВВГ або інших видів. При первинному контакті практично відразу виходять опіки різного ступеня тяжкості. Через це опір різко падає, а електричний розряд проникає в тіло і впливає на внутрішні органи. У цю категорію входять також ураження сітківки очей через коротке замикання або спалаху електродуги. Хімічне. Як тільки розряд кабелю ВВГнг або будь-якого іншого типу проходить по тканинах, відбувається зміна електролітичних властивостей тканинної рідини, лімфи, крові. Це веде за собою серйозні наслідки. Важкі ураження організму можуть бути викликані зсувом показників кислотності, властивостей еритроцитів і хімічного складу.

Як видно з усього вищесказаного, практично будь-який контакт з електрикою несе небезпеку, якщо не смертельну, то вельми неприємну. Ступінь ураження залежить від сили струму і часу впливу на організм людини. Як показує статистика, на кожні 120-140 тис. Випадків контакту з проводами АВВГ або іншими, тільки один призводить до летального результату.

Набагато частіше виникають ситуації, коли контакт з електрикою призводить в подальшому до травм різного ступеня тяжкості. Навіть з урахуванням зазначеної статистики, не можна ставитися легковажно до електрики.

Техніка безпеки при роботі з електрикою

Перед тим, як купити мідний кабель, слід вивчити техніку безпеки при роботі з ним. У тому випадку, якщо людина потрапила під вплив струму, слід дотримуватися наступного алгоритму дій:

  • Якщо потерпілий знаходиться під безперервним впливом струму, цей контакт слід розірвати будь-яким способом. До людини не можна підходити надто близько чи стосуватися його голими руками. Найкраще відкинути потерпілого в бік за допомогою дерев'яної палиці або дошки;
  • Якщо є доступ до автоматів відключення, слід негайно припинити подачу електроенергії. Якщо така можливість відсутня, кабель слід перерізати за допомогою інструменту з ізольованою рукояткою;
  • Якщо потерпілий знаходиться під напругою струму менше 400 В, його можна спробувати схопити за сухий одяг, попередньо обернувши руки сухою тканиною.

Після того, як на потерпілого перестав діяти струм від кабелю АВВГнг або дроти з більшою потужністю, йому потрібно негайно надати першу медичну допомогу. При будь-якому розкладі, слід пам'ятати, що електрику несе небезпеку для життя людини.

Тому при покупці провідникових виробів, звертати увагу слід не тільки на ціну кабелю в Україні, а й на дотримання експлуатаційних правил безпеки. Це важлива складова, яка може врятувати життя.