Каталог товарів

Засоби захисту від ураження струмом

Електричний струм несе високу небезпеку для здоров'я і життя людини. Тому, всі, хто працює з електропроводкою, повинні пам'ятати про дотримання техніки та правил безпеки. Ще один важливий момент пов'язаний з використанням спеціальних засобів захисту. Вони дозволяють повністю нівелювати всі можливі наслідки, а також мінімізувати ризик для життя.

Основні засоби захисту

Під час проведення електромонтажних робіт для того, щоб убезпечити людину, активно використовується спеціальний одяг, а також індивідуальні засоби захисту. До них відносяться рукавички, боти та діелектричні килимки. У статті далі розберемо специфіку використання кожного з цих коштів. Почнемо зі спецодягу.

Спецодяг

У спеціалізованих магазинах є можливість придбати комплекти одягу, спеціально для виконання електромонтажних робіт, в тому числі робіт пов'язаних із заземленням. Такий одяг буває різних розмірів і видів. Якщо ж одяг підбирається не для професійних електриків, то підібрати комплект одягу можна зі старих речей.

Потрібно тільки стежити за тим, щоб "обмундирування" було виконано з натуральних тканин. Перевагу слід віддати бавовні. Він дуже зручний і практичний у користуванні. Ще одна перевага полягає в тому, що бавовна у разі короткого замикання просто обгорить. Для порівняння, якщо це буде синтетика, то вона почне плавитися.

Діелектричні рукавички

Це дуже простий і надійний спосіб захисту під час роботи з електрикою і прокладки ізоляції. Діелектричні рукавички дозволяється використовувати в тому випадку, якщо немає можливості відключення електроенергії або при наявності небезпеки залишкових струмів.

Рукавички електрика мають ряд відмінностей від звичайних медичних, які часто використовують в домашніх умовах. Ключова різниця між ними полягає у виготовленні зі спеціальної гуми. За рахунок цього вони набагато товщі. Купити УЗО і інші засоби індивідуального захисту пропонує магазин від Одескабель.

В процесі експлуатації, дуже важливо дотримуватися двох основних правил:

  • Цей захисний засіб не повинен мати проколів і порізів. Перед тим, як приступити до електромонтажних робіт, слід перевірити діелектричні рукавички, надувши повітрям.
  • Необхідно підвертати розтруби рукавичок або випускати рукави поверх них.

Окремо розглянемо діелектричні рукавички для роботи з напругою до 1000 В. Вони бувають двох видів:

  • для роботи з напругою до 1000 В;
  • для роботи з напругою понад цього призначення.

Рукавички другого виду для роботи з електрикою в домашніх умовах практично не використовуються. Вони більш товсті і менш еластичні. Рукавички за розміром повинні бути такими, щоб під них можна було надіти ще і бавовняні рукавички.

Довжина розтрубів повинна доходити майже до ліктя. Як показує практика роботи з УЗО, чим вище, тим краще. Технічна гума схильна до агресивних речовин. Через це потрібно своєчасно очищати рукавички від масла і луги. Для промивки захисного засобу підходить звичайна мильна вода.

Гумові боти

Гумові боти або калоші застосовуються, коли мова йде про роботу з розподільними шафами. Це дозволяє захистити від крокової напруги. Потрібно пам'ятати про те, що боти не надягаються на босу ногу. Їх потрібно надягати на звичайне взуття.

Діелектричний килимок

У разі побутових робіт діелектричний килимок застосовується як загальне захисний засіб від ураження струмом. Його слід застосовувати, якщо плановані роботи будуть виконуватися в приміщеннях з підвищеним рівнем вологості. Також його застосування буде корисним в тому випадку, якщо потрібно підхід до установок з підвищеною напругою.

На вигляд килимок дуже схожий на звичайний душовий, тільки виконаний зі спеціальної гуми. Такий матеріал, як і ізолента не тягнеться. Якщо в роботі є потенційний ризик ураження струмом, то такий килимок виступає оптимальним засобом індивідуального захисту.

Захисні автомати

Захисні автомати — це оптимальний спосіб захисту будівлі від різних аварійних ситуацій. Це свого роду автоматичний вимикач, який дозволяє запобігти виникненню небезпечних факторів. Вибрати захисні автомати слід з урахуванням різновиду, цільового призначення, що плануються умов експлуатації.

Незалежно від того, буде це пристрій захисного відключення, діелектричні рукавички або гумові боти. Без засобів індивідуального захисту в процесі електромонтажних робіт не обійтися. Тому не варто ігнорувати їх використання.

Правильно підібрати засоби захисту від ураження струмом, а також вид використовуваних в роботі матеріалів, в тому числі перетин перетин мідного кабелю можуть фахівці Одескабель. Пам'ятайте, питання безпеки завжди повинні бути на першому місці.