Каталог товарів

2021-09-24

Ціни на електроенергію з 1 жовтня. Зміна тарифів

Ціни на опалення, гарячу воду і електропостачання незабаром будуть змінені. Нові тарифи вступають в дію вже з 1 жовтня поточного року. Так, в залежності від населеного пункту, вартість оплати за опалення збільшиться на 40%. Ця інформація офіційна і підтверджена відповідною постановою Кабміну. Зміни торкнуться також ціни на електроенергію і гарячу воду.

Скільки потрібно буде платити?

Після вступу в силу нових змін, вартість однієї гігакалорії тепла складе від 2151 грн / кв.м. Для виробничих приміщень, ця ціна збільшиться до 2433 грн / кв. м. Платити за воду також знадобиться за новими тарифами. Так, ціна за гарячу воду складе мінімум 109,55 грн.

Якщо мова йде про ціну на опалення, то тут тарифний план залежить від наявності / відсутності в будинку спеціальних лічильників. Приблизно 53,2 грн за квадратний метр знадобиться платити за опалення будинку без лічильника. Значне підвищення тарифів пов'язане з тим, що комунальні підприємства змушені купувати газ за цінами, значно вищими за ті, що викладені в тарифі.

Тарифи на електроенергію

Кабінет Міністрів встановив новий тариф на електроенергію. При цьому обсяг місячного споживання не повинен перевищувати 250 кВт-год. Тариф вступає в дію з 1 жовтня 2021 року і буде діяти до кінця квітня 2022 року. Якщо ж побутові споживачі перевищують зазначений обсяг споживання, то для них залишається актуальним діючий тариф.

Ознайомитися з повним переліком категорій, які повинні будуть дотримуватися минулого тарифу при споживанні електрики, можна на офіційному сайті Кабміну. Якщо ж підключені двозонні лічильники, то споживачам знадобиться оплачувати комунальні послуги за певною схемою.

Так, за період з 23 до 7 години ранку знадобиться платити тільки половину ціни. У разі підключення трифазних лічильників, то в конкретний часовий проміжок встановлюється певна ціна. У проміжках, які не підпадають під обмеження, буде діяти раніше встановлений тариф.

Зміни тарифів

Пільгова ціна була скасована з січня 2021 року. Тоді її розмір був 90 копійок за перші 100 кВт-год. Скористатися такою пільговою пропозицією могла кожна категорія споживачів. У червні поточного року було в черговий раз продовжено дію фіксованої ціни в розмірі 1,68. Такий тариф був актуальним до кінця серпня. Уже тоді почала з'являтися інформація про те, що незабаром настають тарифні зміни. Проте, 11 серпня з'явилося офіційне повідомлення про те, що тариф знижено до 1,44 грн при дотриманні певних обмежень по споживанню.

Зміни торкнуться не тільки ціни на споживання електроенергії, але і оплату опалення. Тут зміни тарифів пов'язані з тим, що повністю скасований механізм постоплати, а також були скориговані умови і ціни закупівлі газу. Комунальні підприємства не в змозі платити за газ ринкову ціну.

Підготовка до опалювального сезону йде дуже активними темпами. Крім накопичення газу в підземних сховищах, додатково накопичується вугілля. Це дає можливість тимчасово стримувати тарифи на раніше встановлених планках. Проте, підвищення тарифів залишається неминучим. Це стосується не тільки електрики та опалення, а й інших комунальних послуг.

Підвищення тарифів анонсовано і для побутових споживачів, і для комунальних підприємств, і будівельних кооперативів. Залишається тільки стежити за прийдешніми змінами. При цьому, варто пам'ятати про те, що незалежно від встановленого тарифу, завжди є можливість економії.