Каталог товарів

2020-12-04

Електромережі за 135 млн євро?

На цьому тижні депутати прийняли ще одне відповідальне рішення, дозволивши «Укренерго» використовувати кредит від ЄІБ під реконструкцію електромереж.

2 грудня на сесії Верховна Рада прийняла законопроект No0051 гарантійної угоди між Україною та ЄІБ «Програма підвищення надійності підстанцій». З огляду на те, що кредит від МВФ найближчим часом не передбачений, можливість отримання позики таким шляхом була підтримана 303 голосами народних обранців.

Заступник міністра фінансів, Олександр Кава, підкреслив, що основне завдання закону - створити правові можливості для використання позики на роботи по підвищенню надійності та забезпечення стійкості електромереж України.

Проект з модернізації електромереж передбачає реконструкцію 12 діючих підстанцій потужністю 330 кВт і 750 кВт Дніпровської електроенергетичної системи «Укренерго», а саме впровадженняавтоматизованих систем управління технологічними процесами.

Виходячи із зазначеної вище суми, виходить що автоматизація однієї підстанції в середньому обходиться державі в 11,3 млн євро. Хочеться відзначити, що це лише частина проекту по модернізації, весь проект включає реконструкцію 33 підстанцій по всій території України і має фінансуватися за рахунок Кредитної установи для відбудови, а також Європейського банку реконструкції і розвитку. (За матеріалами сайту www.ubr.ua)