Каталог товарів

Розмітки і схеми. Як не помилитися проектуючи проводку

Разметки и схемы. Как не ошибиться проектируя проводку

Монтаж проводки вимагає обліку дуже багатьох чинників. Без нього електрифікувати будівлі не є можливим. Щоб встановлений кабель прослужив тривалий час, потрібно не тільки правильно підібрати його перетин і тип, але і правильно виконати їх монтаж.

Потужність пристроїв

Для монтажу потрібно скласти показники потужності всіх пристроїв, які тільки є в квартирі. Додатково слід враховувати яку максимальну потужність здатна витримати електрична мережа.

Наприклад, зараз в будинку з техніки є холодильник, комп'ютер і інша побутова техніка невеликої потужності. Якщо в подальшому планується установка електроплити і кондиціонера, то знадобиться зробити схему освітлення більш потужною. Через це виросте споживання електроенергії і знадобиться змінити проводку.

Щоб запобігти виникненню таких проблем, проект потрібно проектувати з урахуванням дуже багатьох чинників. Уже на його основі потрібно вибирати схему підключення проводів, а також який силовий кабель купити. Орієнтуватися в цьому питанні можна на таблицю, де вказані перетину кабелю і потужність.

Ці показники розрахунку мають умовний характер: застосовувати їх можна тільки в ідеальних умовах. Додатково слід звернути увагу на суміжні з'єднання, а також можливі температурні відхилення.

Розберемо ситуацію, коли використовується кабель ПУГНП 3 1,5. Враховувати потрібно максимум можливостей дроту такого перетину. Припустимо він періодично нагрівається від решітки радіатора холодильника. Через це температура кабелю і його опір ростуть, що призводить до перегорання через зріст навантаження.

Це означає викинуті гроші на ремонт, не враховуючи небезпеку пожежі. Тому дуже важливо підібрати кабель з урахуванням всіх факторів - для цього на нашому сайті вказано не тільки прайс на електрообладнання, а й його технічні характеристики.

Як правило, при прокладці використовується кабель з перетином 1,2 мм 2 на освітлення. Якщо встановлені прилади з підвищеною енергоємністю - це можуть бути потужні кондиціонери або електричні плити, то підбираються інші види провідників. В цьому випадку слід враховувати потужність самих приладів.

На вартість кабелю також слід звернути увагу. Чим товщі струмопровідна жила, тим дорожче кабель. Але економити на проводці не варто. Якщо вийде з ладу слабкий провід, доведеться виконувати заміну повністю всієї проводки. За вартістю, це буде набагато дорожче, ніж спочатку покупка якісного кабелю. Ознайомитися з прайсом на кабелі від Одескабель можна на сайті.

Спосіб прокладки

Вибирати тип проводу або кабелю потрібно також з урахуванням способу прокладки - він може бути внутрішнім або зовнішнім. Якщо виконувати внутрішню прокладку, то кабель повинен мати плоский перетин. При цьому струмопровідні жили повинні бути монолітного типу. Якщо ж прокладка буде зовнішньою, то перевагу слід віддати гнучким проводам. Так, оптимальним варіантом в цьому випадку буде купити Аав кабель.

Такий поділ має умовний характер. Наприклад, круглий кабель при установці вимагає більш глибоку штробу в порівнянні з плоским ВВГ. Через це збільшується трудомісткість роботи. Якщо ж вибрати монолітний кабель, то з ним доведеться возитися довше.

Відіграє вагому роль і колір ізоляції - на нього слід звернути увагу перед тим, як починати установку. Як правило, виробники кабельно-провідникових виробів забарвлюють дроти на свій розсуд. Жовто-зелене забарвлення завжди характерне для заземлюючих жил. Фазові і нульової жили можуть бути пофарбовані в різні кольори. Для фазового кабелю, найчастіше використовується червоний і коричневий кольори. Нульовий провідник виконаний в чорному і синьому кольорах.

Звернути увагу слід і на матеріал кабелю. У сучасних реаліях, все частіше алюмінієві дроти активно замінюються на мідні. Це пов'язано з тим, що мідні за деякими технічними характеристиками значно перевершують алюмінієві кабелі. Більш того, працювати з мідними провідниками набагато простіше, а рівень їх безпеки значно вище.

Використовувати алюмінієві проводки також допускається. Потрібно тільки враховувати, що вони при монтажі вимагають великих зусиль. Вартість алюмінієвих провідників при цьому нижче, в порівнянні з мідними.

Схема проводки

Для того, щоб правильно вибрати кількість провідників, потрібно спочатку визначитися з точним місцем їх монтажу. З цією метою і складається загальна схема електропроводки. Вона буває декількох видів:

  • Паралельна. Всі елементи ланцюга з'єднані двома вузлами. Між собою вони не з'єднані. Навіть якщо один елемент вийде з ладу, інші продовжать свою роботу.
  • Послідовна. Елементи ланцюга розташовуються один за одним, між ними немає вузлів. Якщо вийде з ладу хоча б один елемент, то за ним згаснуть і всі решта. Для цього типу з'єднання додатково слід купити захисні автомати .

При складанні схем підключення, професійні електрики враховують всі фактори, які можуть вплинути на електричний ланцюг. Це дозволяє бути впевненим в тому, що все буде працювати без будь-яких перебоїв.

Вибираючи електрообладнання, не слід економити. Так, якщо купити Schneider, можна бути на 100% впевненим у тому, що виконана проводка прослужить не один рік і без будь-яких перебоїв. Придбати високоякісне обладнання, включаючи провідники і кабель різних типів можна на нашому сайті. Всі кабельно-провідникові вироби поставляються безпосередньо від виробників, що виступає запорукою високої якості.

Скласти розмітку / схему підключення проводів самостійно можливо тільки в тому випадку, якщо мати потрібні знання і навички. Оптимальний варіант - довірити це професіоналам своєї справи. Тоді проводка прослужить не один рік, а всі кабелі будуть підібрані з урахуванням номінальної споживаної потужності. Тим самим, споживання електрики в будинку буде безпечним